
Psychotherapeutisch aanbod voor uw klachten
Mijn aanbod
Face-to-face therapie
Kijk hier verder voor een overzicht van de mogelijke doelgroepen en klachten
Groepsbehandeling
Kijk hier verder voor een overzicht van de mogelijke groepsbehandelingen
Online therapie
Kijk hier verder voor meer informatie omtrent online therapie
Doorverwijzing
Soms kan na de intake en diagnostiek blijken dat u beter geholpen bent via een andere manier van zorg. Ook aan het einde van de behandeling of tijdens een evaluatie kan blijken dat een doorverwijzing van belang is. Ik help u dan graag met het bekijken van de mogelijkheden.
Aangeboden therapievormen binnen de praktijk
-
Cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat klachten en problemen in belangrijke mate kunnen worden verklaard uit en in stand worden gehouden door oude en nieuwe al dan niet bewuste leerervaringen. De invloed van die leerervaringen komt onder andere tot uitdrukking in de wijze waarop men denkt, voelt en doet. In de therapie ligt de nadruk op het beïnvloeden van het geleerde voor zover dit een rol speelt in het ontstaan en voortbestaan van de klachten en problemen.
-
Eye Movement Desensitization and Reprocessing is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. Deze therapievorm combineert verschillende succesvolle elementen van andere therapieën met een afleidende taak, namelijk het met de ogen volgen van de handen van de therapeut of bijvoorbeeld een bewegend lampje. Met deze therapie is het niet nodig om jarenlang te praten over het verleden, maar worden in een relatief korte tijd therapeutische doelen bereikt.
-
Schematherapie helpt de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. De invloed van ervaringen uit de jeugd op de patronen en het dagelijkse leven wordt onderzocht. Men leert zichzelf zodanig veranderen dat hij/zij zich beter gaat voelen, beter voor zichzelf kan zorgen en beter voor zichzelf op kan komen. Men leert voelen wat zijn/haar behoeften zijn en men leert hier op een gezondere manier voor op te komen. Hierdoor verandert niet alleen het gedrag, maar veranderen ook de gedachten en gevoelens.
-
Sensorimotor psychotherapie richt zich op de verbinding tussen lichaam en geest en is bijzonder effectief bij de verwerking van trauma en hardnekkige emotionele patronen. Door middel van lichaamsgerichte technieken helpt deze therapie om vastzittende spanning en onverwerkte ervaringen op een dieper niveau te doorbreken.
-
Cliëntgerichte psychotherapie, ook wel persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie genoemd, richt zich op ontwikkeling van de persoon. Het gaat om de eigen mogelijkheden en kwaliteiten. Niet alleen is er aandacht voor psychische klachten, er is ook aandacht voor het algehele welzijn in termen van geluk, zingeving en gezondheid. Men ontdekt hoe de eigen mogelijkheden beter benut kunnen worden en hoe beperkingen onderkend en geaccepteerd kunnen worden.
-
Internettherapie betekent het toepassen van digitale middelen in de zorg. Digitale middelen zijn middelen die mensen helpen om meer grip te krijgen op hun eigen geluk en gezondheid. Denk hierbij aan (zelfhulp)modules, apps of oefenplannen. Middelen die iemand helpen, precies op de manier en op het moment dat diegene er behoefte aan heeft en zonder de therapeut nodig te hebben. Door ehealth in te zetten, is men voorafgaand aan het volgende gesprek alweer een stap verder in de behandeling. Zo worden mensen digitaal ondersteund op weg naar herstel.
Binnen de praktijk wordt bij het opstellen van het behandelplan het inzetten van internettherapie (ehealth), naast een andere therapievorm, altijd in overweging genomen. We spreken dan van blended therapy: naast face to face gesprekken bestaat de behandeling ook uit internettherapie/ehealth.
-
In de GGZ maken we bij de behandeling gebruik van behandelstandaarden. Op de website kunt u meer informatie vinden over de kwaliteitsstandaarden per aandoening. Overigens kan, wanneer de hulpvraag hierom vraagt, onderbouwend afgeweken worden van de standaard. Deze onderbouwing valt terug te lezen in het indicatierapport / behandelrapport.